SİVAS ŞUBEMİZ  “KADIN VE EĞİTİM PANELİ” İLE YAZAR-OKUR BULUŞMASI DÜZENLEDİ

Dünya emekçi kadınlar günü dolayısıyla Sivas Şubemizce düzenlenen “Kadın ve Eğitim” paneline ADD Genel Başkan Yardımcımız Eğitimci-Yazar Hatice Topçu Şap, Öğretmen-Yazar Taki Akkuş ve Öğretmen-Yazar Osman Ünal katıldılar.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda 07 Mart 2026 tarihinde saat 14.00’da gerçekleştirilen panelde, Sivas İl Başkanı Özgür Kurt günün anlam ve önemi ile konuşmasında: Kadınlar gününün bir direnme günü olduğunu belirterek, eşit işe eşit ücret, kadına yönelik şiddet olayları ve mücadelenin gücüne vurgu yaptı. Gülay Aksu’nun kadınlara yönelik kendisinin yazdığı şiirini okuması sonrasında panelistlerin sunumlarına geçildi.

ADD Genel Başkan Yardımcımız Eğitimci-Yazar Hatice Topçu Şap; Cumhuriyet devriminin bütünü gören bir devrim olduğunu ve o bütünlüklü yaklaşımla bütün alanlara yönelik yapılan devrimlerle çağdaş uygarlık düzeyinin hedeflendiğini belirterek sözlerine başladı. Atatürk’ün kadına bakışını ve kadın devrimi konusundaki görüşlerine yer verdi. Osmanlı’da, Ulusal Bağımsızlık Savaşımız sürecinde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu sonrasında kadınların kadın mücadelesi ve kadın örgütlenmesi ile ilgili bilgiler aktararak; Türk Medeni Kanunu sonrasında kazanılan haklar, seçme ve seçilme hakları ve eğitim sisteminde yapılan devrimleri aktardı. Karşı devrim güçleri tarafından başlatılan geri çekilme sürecinin İstanbul sözleşmesinden tek imza ile çıkılması ve eğitimde dinci uygulamaların artması uygulamalarının devam ettiğini, Ulusal Bağımsızlık savaşında olduğu gibi kadın erkek el ele bu karanlığın da aşılacağını belirtti.

Öğretmen-Yazar Taki Akkuş, kadının toplumsal yeri ve toplumsal gelişim üzerindeki etkilerini anlatarak toplumsal gelişimin bileşeni kadının eğitilmesi ile bugün her alanda kadınların toplumsal gelişimin paydaşı olduklarını, kadının çalışmasının çok önemli olduğunu belirtti ve sunumunu: 1945-1970 yıllarında doğan bizleri (X kuşağı) başlıklı ses kaydı ile sunumunu bitirdi.

Öğretmen-Yazar Osman Ünal, Türk eğitim sistemi ile bazı istatistik verileri aktararak kadının dünü ve bugünü arasındaki farkları ortaya koyarak, Türk Halk Müziği Sanatçısı Neşet Ertaş’ın “Kadınlar insandır, biz insanoğlu” sözünü hatırlatarak, eğitimle birlikte sorunların aşılabileceğine, kadının çocuk yetiştirmedeki etkisine ve bu sebeple kadının geri bırakılması ile toplumun gelişemeyeceğine vurgu yaptı.

Program, bağlamasıyla Cem Çulha ve seslendirmesiyle Burcu Çulha’nın müzik dinletisi son buldu. Programın ardından yazarlar kitaplarını imzaladı.

Scroll to Top